Omáčky
Zeleninová grilovací podle Romana Pauluse
Suroviny:
50g anglické slaniny v celku
2lž oleje
1 větší cibule
50g mrkve
50g petržele
1 řapík celeru, kolem 50g
2lž rajského protlaku
100g kečupu nebo 3lž protlaku, 1lž cukru, 60ml vody
1lž medu
1lž grilovacího koření
2 stroužky česneku
200ml zeleninového vývaru
Postup:
Slaninu nakrájíme na větší...
>>
———
Datlová povidla
Suroviny:
200g datlí bez pecek
šťáva z 1 pomeranče, kolem 150ml
2lž cukru
60ml vody
Postup:
Datle, pomerančový džus, cukr a vodu svařímě 5 minut do změknutí. Potom vše promixujeme a svaříme dalších 5 minut, aby se odvařila voda.
Recept je...
>>
———
Švestková povidla z pomalého hrnce
Suroviny:
1,5kg vypeckovaných švestek
250g cukru
1lž octa
1/2lžč skořice
25ml rumu
1 pektogel 1:3
Postup:
Cukru a pektogel promícháme, všechny suroviny dáme do pomalého hrnce, znovu promícháme a necháme vařit 12 hodin na nízký výkon.
Rozmixujeme ponorným mixerem. Žhavé přelijeme do skleniček a...
>>
———
Kiwi daiquiri džem
Suroviny:
5 větších kiwi
150ml ananasového džusu
2 limety
400g cukru
1/2 sáčku pektogelu 2:1
60ml rumu
Postup:
Kiwi na krajích odřežeme, oloupeme škrabkou na brambory, rozpůlíme a vykrájíme tvrdé spodky. Dáme do mixeru.
Limetu vymačkáme, dužinu i štávu přidáme ke kiwi a rozmixujeme na hrubší...
>>
———
Jablečný džem
Suroviny:
1l jablečné šťávy, například z krabice
300g cukru
1 balíček pektogelu 1:3
5 hřebíčků
špetka skořice
špetka kyseliny citronové
Pustup:
Smícháme cukr, pektogel, mletý hřebíček, skořici a kyselinu. V hrnci dáme vařit jablečnou šťávu. Až začne vřít, nasypeme cukr. Mícháme a necháme vařit asi...
>>
———
Banánový džem s rumem
Suroviny:
1/2 hrnku vody
1/2 hrnku třtinového cukru
6 banánů
2lž limetové šťávy a dužinu k tomu
2lžč vanilkového extraktu
špetka soli
2lž tmavého rumu
Postup:
V hrnci svaříme cukr s vodou dokud se cukr nerozpustí. Mezitím rozmixujeme na hrubo banány s limetovou šťávou a dužinou.
Do cukrového...
>>
———
Karamelizovaná cibule sladká
Suroviny:
1 střední cibule na hrubo nasekaná
20g másla
1lžč cukru
1lžč oleje
Postup:
Na oleji zpěníme cibulku do sklovata. Přidáme máslo a až se rozpustí, zasypeme cukrem. Smažíme dokud se směs nezahustí.
Cibule je průhledná a sladká, doplní chuť k bagetě se zapečenou šunkou nebo nivou.
Recept je z...
>>
———
Karamelizovaná cibule kyselejší
Suroviny:
200g cibule na půlkolečka
50ml octu balsamico 6%
50ml vody
1/4lžč tymiánu
20g cukru
40g másla
0,04 koňaku, malý panák
sůl
pepř
Postup:
Na másle smažíme cibuli do sklovata, přidáme tymián a necháme chvilku zasmažit.
Podlijeme octem s vodou a pod pokličkou dusíme 10 minut na stupni 4 z 6,...
>>
———
Ultimate pizza sauce
Suroviny:
2lž olivového oleje
1lž másla
1/2 hrnku nasekané cibule
1/4 hrnku nasekaného celeru
1 stroužek utřeného česneku
1 konzerva naložených rajčat
80g chuťově lepšího kečupu nebo rajského protlaku (malá konzerva protlaku)
2lž strouhaného parmazánu (není nutný)
1lžč...
>>
———
Pečená rajčatová omáčka
Suroviny:2kg zralých rajčat2lž tmavého cukru8 stroužků česneku2lž sušeného tymiánuolej na pokapáníPostup:Rajčata neloupeme, nakrájíme je na poloviny nebo čtvrtiny podle velikosti. Vyskládáme na plech s pečicím papírem a zakapeme olejem.Rozmačkáme česnek, smícháme s cukrem a tymiánem. Na každou...
>>