Likéry
Jablečné čůčo
Suroviny starter:
150ml jablečného džusu
1 sáček kvasinek Vínka
Suroviny víno (pro 1,5 litru):
240g cukru
1l jablečné šťávy
670ml vody
75ml starteru
Postup starter:
V lahvičce 200ml rozmícháme džus a kvasinky, uzavřeme vatou a necháme 3 dny ve 22 stupních (ve sklepě).
Postup víno:
V hrnci převaříme...
>>
———
Třešňové portské
Suroviny:150g třešní s peckama a stopkama75g cukru150ml červeného vína suchého75ml koňaku nebo brandyPostup:Do sedmičky sklenice dáme třešně a prosypeme je cukrem, necháme do druhého dne pustit šťávu.Obsah sklenice zalijeme vínem a brandy a dáme na 6 týdnů odležet. Občas promícháme, aby se postupně...
>>
———
Griotka z višní
Suroviny:
2 díly višní
1 díl cukru
1 díl vodky
Postup:
Višně omyjeme, odstopkujeme, nepeckujeme. Do lahve dáme cukr, vodku, trochu rozmícháme. Přidáme višně, zavřeme pokud možno vzduchotěsně.
Necháme aspoň 3 měsíce stát, občas promícháme.
Recept vychází z https://recepty.vareni.cz/domaci-griotka/
>>
———
Whisky se skořicí
Suroviny:
1/2l whisky
1/2 hrnku cukru
100ml vody
1 tyčinka skořice
Postup:
Cukr, vodu a skořici v pánvi rozehřejeme a svaříme do hustějšího rozvaru. Necháme trochu vychladnout.
Přilejeme whisky a na mírném plameni lehounce prohříváme do rozmíchání rozvaru. Slijeme do lahve a dáme se skořicí na 2...
>>
———
———
Bezinkový likér
Suroviny:
750ml šťávy z bezinky
200g cukru
1lžč kyseliny citronové
250ml vodky
Postup:
Bezinku semeleme na lisu na ovoce a pak přecedíme přes jemnější sítko. Kávový filtr se neosvědčil, za chvíli se ucpe, útěrka to samé. Nejlepší by byl parní odšťavňovač.
Přelijeme do kastrolu, přidáme...
>>
———
———
Limoncello z lihu 80%
Suroviny:
kůra z 1 citronu
120ml lihu 80%
200ml vody
150g cukru
Postup:
Omytý citron oškrabeme, kůru dáme do lihu a zavřeme. Necháme 3 týdny luhovat v lednici dole.
Líh zcedíme. Svaříme cukr s vodou, až se všechen rozpustí. Necháme zchladnout.
Smícháme líh se sirupem, přelijeme do lahve...
>>
———
———